Kerkje in Aalst

5 december 2015 - Aalst, Nederland

Hervormde kerk (originele naam kerk; Maria en Sint Antonius kerk)

Hervormde Kerk Aalst (Maria en Sint Antoniuskerk)
Eenvoudige, eenbeukige en gepleisterde dorpskerk, waarvan de toren en de noordzijde van het schip waarschijnlijk nog uit de 12e eeuw dagtekenen. Het driezijdig gesloten koor dagtekent vermoedelijk uit de 15de eeuw en de zuidzijde van het schip werd in later tijd verbouwd. De kerk bezit ondermeer: een gotische, hardstenen voet onder de preekstoel, mogelijk afkomstig van een doopvont; een kastje waarin een borstbeeld uit 1722, blijkens een cartouche met Lodewijk XIV-lofwerk daaronder, voorstellend burgemeester Echbert Klop Hooghryk en een zerk uit 1544.

Toren. Sober, gepleisterd bouwwerk, in oorsprong wellicht romaans. Mechanisch torenuurwerk.

Tot in het begin van de twaalfde eeuw gingen de bewoners van Aalst in Wijk, aan de andere kant van de Maas, over de riet­stoppels naar de kerk. Aalst behoorde onder de parochiekerk aldaar. Bisschop Andreas van Utrecht besloot in 1133 dat de inwoners van Aalst een eigen kapel mochten stichten.

De kerk bestaat uit een eenbeukig schip en een driezijdig gesloten koor. Het was oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouw en de heilige Antonius. Onder de pleisterlaag van de noordmuur bevinden zich sporen van kleine hooggeplaatste rondboogvensters terwijl in het onderste gedeelte van de toren zich nog resten van een tufstenen muur bevinden. Waarschijnlijk zijn in de veertiende of vijftiende eeuw het schip en de toren met bakstenen verhoogd terwijl het koor van de toen de driezijdige sluiting kreeg. Aan de oostzijde was vroeger tussen de steunberen een kleine consistoriekamer. Later is aan de zuidzijde de huidige gebouwd. In 1922 is de zuidmuur vernieuwd, terwijl in 1969 in de kerk de nodige aanpassingen zijn verricht.

Kerkje in Aalst

Deze foto werd gemaakt op 5 december 2015 in Aalst, Nederland met een Apple Iphone 4.